2012. május 4., péntek

Chico Mendes - az Amazonas védelmezője





1944 december 15-én, Brazíliában (Porto Rico-ban) napvilágot látott egy olyan ember, akinek voltaképpen ma köszönhetjük, hogy tudunk az Amazonas esőerdőről, mint ökológiai csodáról, és szintén ez az ember volt az, aki képes volt a világ figyelmét felhívni a mértéktelen erdőkitermelés, erdőirtás problémájára.

Francisco Alves Mendes Filho Cena, azaz Chico Mendes egy mélyszegénységben élő, brazil, gumicsapoló család egyik gyermekeként jelent meg az esőerdők történelmében.  A körülmények leírását mi sem mutatja jobban, minthogy 17-en voltak testvérek, ám a felnőttkort csak hatan élték meg, valamint apja komoly dongalábúságban szenvedett, ami a rossz élelmiszerek, illetve a vitaminszegény táplálkozás eredménye volt. Mikor Chico 8 éves lett, már ő is dolgozni kezdett a gumifákkal, sőt, mikor 11 éves korában anyja meghalt, neki kellett átvenni a háztartás vezetését is, majd besegíteni apjának.



Az élet így ment a maga keménységével a dzsungelben,  a 12 éves Chico az átlagos gumimunkás sorsát élte, szívta a mérgező gőzöket, amik a latex feldolgozásakor szabadultak fel, testvéreire vigyázott, majd az erdőt járta a gumifák nedveinek begyűjtéséért… egészen addig, amíg nem találkozott a híres politikai fogoly, kommunista forradalmár Euclides Fernandes Tavora-val. Tavora 5 évig határozta meg Chico gondolkodását, hiszen a forradalmár Brazília politikatörténetét tanította neki, megismertette továbbá Marx és Lenin munkáival, és ez egy olyan világban, ahol a földbárók az írást és olvasást szigorúan megtiltották munkásaiknak, ott igencsak sokat jelentett (ebben az időben ugye nálunk 1956 van, Sztálin 3 éve már halott, de Brazíliában még mindig nagybirtokosi-„bárói” rendszer van!).
1961-ben aztán Tavore elhagyta a dzsungelt és ifjú pártfogoltjának adta rádióját, aki így rendszeresen hallgatni kezdte Moszkva hangját és inspirációt kapott arra, hogy megalapítsa a gumimunkások szövetségét. A messzi vidékről jövő ideológia ugyanis Brazíliában „teljesen” új volt, legalább is a dzsungelben elszigetelten, nyomorban tartott munkások világában, ahol nem volt szabad írni és olvasni, ott mindenképp.
Ígyhát Chico nekilátott, hogy tegyen valamit. Leveleket kezdett írni prominens személyeknek, pl az ország elnökének, hogy elpanaszolja a munkások embertelen körülményeit, a súlyosan egészségkárosító munkakörülményeket, a kvázi adósrabszolgaságot, melyet a bárók építettek ki. De talán a legfontosabb problémának azt nevezte meg, hogy a gumicsapolók nem járhatnak iskolába. Bár e levelek sorra megválaszolatlanok maradtak, annyit azért sikerült elérnie, hogy eltöröljék a munkások bérletfizetési kötelezettségét a folyami hajózás esetében.

A gumiipar beszakadása
Aztán történt úgy, hogy a ’70-es, ’80-as években a világ átrendeződésének folyamata bedöntötte a gumiipart, és cselekvésre kényszerítette a brazil kormányt, így az a gumiválság megoldását a ranch-ek telepítésében és az állattenyésztés felfuttatásában kezdte vizionálni. Ám ezzel azt a folyamatot is elindította, mely a bárókat a gumiültetvények felszámolására ösztönözte, aminek hatására elkezdődött a földek erdőtől való megtisztítása.
A munkásokat elkezdték át vagy kitelepíteni, és kis csoportokba tömöríteni. Helyi papok iskolákat nyitottak az így felsűrűsödött munkásoknak, és az egyik ilyenben kezdett Chico is dolgozni 1971-től, Xapuriban.
Ám ahogy az erdőirtás egyre nagyobb méreteket öltött Chico is úgy fordult az szerveződések felé és ’75-ben már főként ezzel töltötte idejét (a xapuri városi tanácsba is beválasztották képviselőnek).  1978-ban aztán létrejött az Acre-i munkásszövetség, az első jelentősebb gumimunkás érdekvédő csoportosulásként, hogy teret nyisson az eddig elnyomott véleményeknek. A munkások ugyanis mindamellett hogy maradék munkalehetőségüktől is nagyrészt el lettek vágva, az erdő mérhetetlen pusztítását saját fájdalmukként élték meg és kialakították a módszert, amivel mindezekkel szembe tudtak szállni.

Empate, az erdei blokád
Wilson Pinheiro volt az eredeti ötletgazda, az empate kitalálója. Persze a taktika nem volt bonyolult, munkásokból kisebb gerilla csoportokat szerveztek, melyek szétszóródtak a dzsungelben, azokon a részeken, ahol az erdőcsonkítások folyamatban voltak és váratlanul megtámadták a fakitermelő brigádokat. Természetesen a bárók rendre a rendőrséggel tértek vissza, de ígyis sikerült 45 empate-t létrehozni és több mint 3 millió hektárt megmenteni a kipusztulástól (ez az Amazonas esőerdejének 0,5%-a kb).
1981-ben Chico lett a xapuri munkások szövetségének elnöke, és megkezdte munkáját, hogy új lehetőségeket keressen, melyben az erdők is megmaradhatnak és a munkások is boldogulni tudnak. Kialakított olyan csatornákat, melyeken közvetlenül a munkások értékesíthették a latex alapanyagot, így a profitból ők is részesülhettek. Iskolákat alapított és egy kollégájával, Maria Allegrettivel megszervezték az első konferenciát Amazónia gumimunkásainak. Ezeket a lépéseket követően a színtér is változott. A mozgalom elérte a nemzetközi hírnevet -Indiában és az USA-ban is előadásokat tartott- és immáron a világnak magyarázhatta az erdők valódi értékét, hogy mennyi fontos termék származik a dzsungelből. Rámutatott arra, hogy ha az erdők megmaradnak, akkor több közvetlen haszna származik mindenkinek, hiszen magvak, olajok, gyógyszerek, gumi és kakaó is terem Amazóniában.  

Ám aztán 1988 december 22-én a háza előtt elérte a halál. Egy bizonyos Darci és Darly Alves de Silva halálos lövésébe halt bele. A két merénylő ranch tulajdonos volt, apa és fia, akiket Chico korábban már feljelentett gyilkosságért, és akik ellen egy empate is ténykedett, mivel védett erdőrészt kezdtek irtani.
19 év börtönt kaptak, mikor sikerült elkapni őket és bíróság elé vinni, ám aztán 1993-ban megszöktek. Jelenleg Darci még mindig valahol a dzsungelben bujkál.


Chico az 1988-as szavazáson

„Először azt hittem, hogy a gumifák megóvásáért harcolok, aztán azt, hogy az Amazonas esőerdeiért. Mostmár viszont tudom, hogy az emberekért teszem.” – Chico Mendes


Források:
Wikipedia

Fotók: WikiCommons

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése