2012. május 4., péntek

Alexander Semenov - mélytengeri fotózás

Nemrégiben a Béha-n találtam rá Alexander-re, akinek képei egyből a „nagyon megfelelő” természetfotó témakörébe kerültek nálam. Azon túl, hogy egy olyan témát talált magának, mely eleve különleges és kevéssé látott, emellett technikailag és művészetileg is nagyon tudja, hogy mit csinál.


Ahogy utánanéztem honlapján [honlapjához katt ide!], megtudtam, hogy nem hivatásos fotós, hanem a régi nyelv szerint amatőr, napjaink nyelve szerint autodidakta, valójában pedig egy jó fotós! És van ennek jelentősége akkor, amikor sokan „hivatásos” természetfotósként nyeregetnek díjakat és esnek sokszor maguktól is transzba, ám sajnos úgy, hogy műveik -szerintem persze- egyszerűek és szimplán közepesek. Nem akarnék azért senkit sem lehúzni, mert mindenkinek van létjogosultsága és akármiből lehet valami, de azért lassan jó lenne a totál digitális és vizuális világban, ha nem az indulók kicsiny csoportjaihoz mérnénk a művészetet, hanem abszolút értékekhez.
Szóval, Alexander Semenov 2007-ben végzett a neves Lomonosov Egyetemen, zoológusként. Fő szakterülete a gerinctelen élőlények, azon belül pedig a tintahalak idegrendszere volt. A diploma után aztán a WSBS-nél (White Sea Biological Station, Fehér Tengeri Biológiai Kutatóállomás) kapott lehetőséget, hogy asszisztensként nekiinduljon a kutatásnak. Hamarosan, 4 év után aztán a búvárok vezetője lett.Részben munkája és részben az egyszerű csodálat miatt gondolt arra, hogy valahogyan gyűjteményt illetve dokumentációt kellene építeni a vízi világról, ám mivel technika nem volt ehhez, először felszínre kezdte hozni a lényeket és úgy próbált róluk képeket készíteni. Sajnos ezen munkáinak jelentős része nem hozta meg a várt sikert, mivel az idegen környezet, valamint a megvilágítás és a körülmények hatására a témák nem olyanok lettek, mint eredeti, élő állapotukban. Adódott hát a megoldás, le kell menni és ott fotózni őket. Szó, ami szó, hosszú évek (4) és folyamatos kutatás, fejlesztés, tökéletesítés hatására -éspersze a technika kitartó tuningolására- megszülettek a képek:Nagyon érdemes ellátogatni honlapjára [link itt is], vagy megnézni a Béha profilját [katt ide a Béha linkhez!], mert számos egyéb és fantasztikus képet láthat az arra vetődő! Éspersze, aki Béhán látogatja, az támogassa! Kattintson a kék ikonra a képek alatt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése