2010. június 10., csütörtök

Az új flori!


No, már pár növényes ismerős érdeklődött a paramétereket illetőleg, úgyhogy itt egy kis összegzés nekik az új floráriumról.

Szóval, egy 60x60 x 110 cm-es légtérben helyezkednek el a növények, több szintben és kivehető térelemekkel. Utóbbi azért praktikus, mert így a folyamatosan növő kancsókákat idővel lejjebb lehet engedni, valamint mindig be lehet állítani a növényeket olyan fényhez, amilyent éppen igényelnek.

A szerkezete egyfajta polisztirol szigetelés, hogy lassabban változzon a hőmérséklet belül, valamint ez a réteg van bevonva egy vakolóanyaggal, belül pedig csemperagasztóval.


4db fénycső adja a világítást, 2-2 dayligt és Osram Fluora fénycsővel. A tetején van egy csappal ellátott víztartály, mely után tudja pótolni a belül elhelyezett ultrahangos párásító vizespoharát. Ezen kívül fent egy másik tartályból élesztővel széndioxid van bevezetve. És később még van lehetőség ventilátor beillesztésére is, ha szükségessé válna a hűtéshez például.

Én egy üveg floráriumról tértem át erre, mivel ez mobilisabb és praktikusabb, valamint hely és használhatóság szempontjából is racionálisabb, mint a régi volt. De a legjobb, hogy árban sem volt húzós a dolog. A szerkezethez kellő anyagok összesen 5000.- tettek ki ragasztóval, szigetelőlapokkal és vakolóanyagokkal (részben azért, mert netes aukción lettek véve a lapok és a vakoló-csempés anyagokat pedig ismerősöktől lehetett kérni).


A technika úgy 9000.- volt összesen, mivel a 4 csöves armatúra + a csövek viszonylag adott áron voltak… hozzáteszem, az armatúra is aukcióról van. A legjobb vétel az ultrahangos párásító volt. 2 db 2600.- (ha jól rémlik), ebből egyet bőven elég használni. Kitűnő minőségű és jól szolgál.


És akkor a növénylista:

Nepenthes-ek:

Ampullaria Green, Ampullaria Brunei Red, Gracilis, Mixta, Truncata, Veitchii, Bellii, Albomarginata (köszönet Steelnek), Hookeriana, Viking


Tillandsia-k:

Tillandsia usneoides (szakállka), Tillandsia ionantha


Orchidea-k: (köszönet Eszternek itt is! ;) )

Aerangis orchik, Encyclia cochleata, Coelogyne fimbriata, Coelogyne (nem) wettsteiniana, Cirrhopetalum makoyanum, Bulbophyllum lasiochilum, Brassia longissima arcuigera, Brassavola cucullata, Phalaenopsis lueddemanniana


Egyebek:

Utricularia Alpina, Utricularia livida, Adiantum páfrány, Lecanopteris hangyapáfrányok, Sphangnum és egyéb mohák













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése