2012. szeptember 12., szerda

Magyarország egyik legszebb orhideája



Egy rövidke bejegyzést mindenképpen megér az egyik legszebb honos orchidea fajunk! Különösen azért, mert sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen természeti értékek is vannak az országban, illetve mennyire különleges is lehet a közvetlen környezetünk... bla-bla-bla, a szokott frázisok. Ám azt mégis meg kell jegyezni, hogy ilyen szépségek láttán -mondjuk egy virágosnál-, nem nagyon gondolnánk, hogy akár a szomszéd megyében is vadon éldegélnek. Főleg, mivel a legtöbben úgy hiszik, hogy az orchideák igen törékeny élőlények és fogalma sincs az emberek 90%-nak, hogy rengetek (ráadásul nálunk honos) orchidea él Magyarországon is.

De hát mit is várunk egy olyan országtól, ahol a különlegességet megcsodálni induló túrázók kapával indulnak útnak, vagy amikor rögtönzött természetjárók lelegelik a gyöngyvirág mezőket, mert az előző napi híradó alapján úgy hitték medvehagymára bukkantak!

Szóval inkább csak lássunk igazi kuriózumot, az Erdei papucskosbort (Boldogasszony papucsa, Cypripedium calceolus L.), melyért külön köszönet Novák Richardnak, a Bükki Nemzeti Parkból, aki a képeket készítette. Éspersze, mindenki induljon neki túrázni, megéri!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése