2012. szeptember 12., szerda

Cueva de Villa Luz



A világ egyik ’80-as években felfedezett természeti csodája a Villa Luz barlangrendszer Mexikóban.  A Tapijulapa melletti geológiai képződmény különlegessége abban áll, hogy éktelen záptojás bűze mellett az egyik legveszélyesebb hely a Földön.

A barlang kémiája és geológiája

Nagyjából 20 ponton tör föl kéntartalmú termálvíz a barlangban, mely az egész kialakulásának szempontjából kulcsfontosságú tény. A barlang anyagát tekintve kréta-kori mészkő, melyben a savak -mint tudjuk főleg a CO2 és vízből létrejövő szénsav- barlangokat hoznak létre. Az ilyen mészkő világokban megszokott, hogy gipszkristályok díszítik a falakat és ez esetünkben sincs másként. Ám Villa Luz-ban a kénes termálvíz hatására egy különös baktériumfajta ütött tanyát és kezdte alapjaiban formálni környezetét.
Ezek a baktériumok ként, oxigént és vizet „hasznosítanak”, mely 2 folyamatban ölt testet:
2S0 + 3O2 + H2O -ből  2SO4 2- + 4H+ (ez pedig proton átadás a vízmolekulának, mely a savasságot adja) és H2S (hidrogénszulfid) + 2O2 -ból SO4 2- + 2H+(szintén proton átadás és savassá válás, pH csökkenés) ... :)

A vízbe kerülő hidrogénszulfid és H+ aztán a víz zavarosodását okozza, ami egy tejszerű anyagként lesz látható a barlangban, valamint kénessav is megjelenik a rendszerben, mely hatására folyamatosan tovább alakul a barlang. Plusz, ahogyan a víz olyan helyre jut, ahol oxigénnel léphet kapcsolatba, máris beindul a kén kiválása (2H2S + O2 -ból 2S0 + 2H2O), és a kénkristályok megjelenése, majd újabb baktériumtelepek létrejövése.

Átlagosan és nagyon stabilan 28°C-30°C uralkodik a barlangrendszerben, mivel olyan elzárt termek alkotják, amik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak szellőzni, így e folyamatok stabilabban és nagyobb léptékben tudnak folyni.


A barlang élővilága


Természetesen a barlang nem a ’80-as években alakult ki, a helyi őslakosok már hosszú évszázadok óta egy rituálét bonyolítanak itt (La Pesca de la Sardina, a Szardíniák lehalászása). A barlang ugyanis számukra egy misztikus szent hely, amit minden tavasszal meglátogatnak, hogy kiengeszteljék az itt lakozó szellemeket és engedélyt kérjenek tőlük, hogy a barlang vízében élő kisebb halakat lehalászhassák. A maja leszármazottaknak ez már régóta kulcsfontosságú táplálék, hiszen az esős évszakig viszonylag kevés táplálékkal gazdálkodhatnak, és ilyenkor minden ilyen plusz nagyon nagy értékké válik. Ez a halfajta a Poecilia mexicana, azaz a barlangi molly (más források Poecilia sphaenops-ot említenek), melynek kisebb szemei vannak és nem termel bőre annyi pigmentet, amennyit rokonai.

A tápláléklánc és a biotóp alapját amúgy a már említett baktériumok adják, akik széndioxidból, vízből és kénből léteznek. Őket fogyasztják muslicák, és egyéb ízeltlábúak, akiket pókok vadásznak. Ezeken a baktériumtelepeken csúszkálnak féregszerű lények is, akik fölülről lógatott ragacsos csapdáikkal vadásznak denevérekre és repülő zsákmányokra.

Villa Luz lakosságát továbbá 4 fajta hártyásorrú denevér (phyllostomid) egyedei is alkotják, a rövidfarkú és vérszopó fajok mellett, melyek a veszélyesebb, mérgezőbb légrétegeken simán átsuhannak. Ők természetesen csak bejáró vendégek.


Az ízeltlábú fauna is gazdag. Muslica kolóniák élnek itt (Tendipes fulvipilus), melyek a  molly-k fő táplálékbázisát alkotják, de ezek mellett jelentős szúnyog populációk is letelepedtek.

Terrisztris troglobiák (szárazföldi ős ízeltlábúak) nyomait is felfedezték már a barlangban, de nagyobb ízeltlábú populációk -mint az ugróvillások-é (collembolák) és a barlangi tücskök-é- is tanyát ütöttek.

(Érdekes amúgy megjegyezni, hogy a romániai Movile barlang (Dabrogea) Villa Luz-hoz hasonló faunával rendelkezik.)

  

Ám Villa Luz-t nem véletlenül engesztelgetik a mai maják. A barlangrendszer különösen veszélyes kémiai jellemzői miatt. Az első feltáró kutatások során több feljegyzés is született arról, hogy teljes védőruha nélkül nem ajánlatos bemerészkedni a hegy gyomrába, mert többen megcsúsztak és a mindent uraló zöld, fekete, barna és narancs színű nyálka (sztiki-brán-guúu), azaz baktériumkolóniák harmadfokú égési sérüléseket okoztak savasságuk miatt. Ezek a közösségek ugyanis több rétegben helyezkednek el egymáson, attól függően ki milyen körülmények között szeret élni. Így védik egymást a baktériumok is. A legjellemzőbb baktériumtörzs például a pH 0 körüli környezetet szereti, míg a rajta lévő fajok már pH  0.5-1-ben is jól eltengődnek.
A barlangokban, vagy nagyon elzárt biotópokban természetes jelenség, hogy a bacik, mint individuumok, egymás rokonai. De az érdekes ebben az, hogy a genetikai kapcsolat egy kommunikációs láncolatban tartja őket, így amikor a maják régebben, vagy a kutatók újabban behurcibálták saját kis gombáikat és bacijaikat, a Luz-iak egyszerre kezdtek különböző védelmi és ellenanyagokat termelni a betolakodók ellen.  És hogy hogyan képes ilyenekre némi köveket belepő baktérium? Hát úgy, hogy mérföldes mélységben (illetve inkább vastagságban) élnek, benne a mészkő pólusaiban és eszegetik a ként.

Amúgy a levegő is telített szénmonoxiddal, széndioxiddal és a savas gőzzel, így gyakorlatilag ember számára lehetetlen a létezés lent.


A kutatók számára a barlang további érdekessége, hogy a Mars kénben gazdag bolygó, és láthatóak a róla készült fotókon barlangok, így joggal merül fel a kérdés, hogy kialakulhatott e ott a barlangihoz hasonló életforma, életformák.


Forrás:
MicroWiki
Wikipedia
Louise D. Hose és James A. Pisarovricz tanulmánya,  a Reconnaisance Study of an Active Sulfur Spring Cave and Ecosystem

Fotók:
NatGeo – Stefan Alvarez
WikiCommons



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése