2010. február 18., csütörtök

Nepenthes Rafflesiana



alsó és felső kancsók, két eltérő példányról


Az egyik legjobb kancsóka! :) Méghozzá azért, mert egyszerűbben tartható, nagyméretű kancsókat hoz és viszonylag gyorsan nő.


1835-ben jegyezték le először és nevezték el Sir Thomas Stanford Raffles-ről, Szingapúr brit „felfedezőjéről”. Valójában viszont 1819-ben Dr. William Jack dokumentálta először. Szinonimái: Hemsleyana, Nigro-Purpurea, Raflesea, Sanderi, Sanderiana.


0-1200m között, de inkább 0-500m körül -tehát alföldi környezetben-, partvidéki páraerdőkben, tőzegmocsarakban, ritkítások helyén és másodlagos erdősségekben, alföldi dipterocrap erdőkben, valamint mangrove vidékek szélén élnek, Borneón, a Maláj félszigeten, Szingapúrban, Szumátrán.

15m magasságra is felnőnek, egészen a fény szintjéig, mivel igencsak kedveli a napfényt, hatására erősen nő (50% fény alatt elmarad a virágzás és a kancsók hozása).

Kancsói 25x15cm/22x13cm-esek (alsó magassága x szélessége / felső magassága x szélessége). Felső kancsóira jellemző a több nektártermelés és sokszor az illatosság. A fiatal növények sűrűn barna hajjal rendelkeznek,

Csak Borneón 20 taxája honos, azaz igencsak változatos fajta (var. Alata, f. Alba, var. Insignis, var. Minor, var. Nivea (a zöld és rózsaszín variáns), var. Nigro-Purpurea (a Saravak-i fekete verzió), var. Subglandulosa, var. Vittata).


A leggyakoribb fajtája a N. Rafflesiana var. Longicirrhosa = N. Longifolia (Clarke (2001)).

N. Rafflesiana var. Alata hozzák a legnagyobb szárnyakat a kancsón, míg a N. Rafflesiana var. Elongata a legnagyobb levelekkel (levél lemez 55cm!) és legnyurgább kancsókkal büszkélkedik. De mégis, a legtutibb a N. Rafflesiana Giant, a legenda! 38x17cm-es óriáskancsókat hoz, kb 1-1,2 liter löttyel.



FORRÁSOK:

- A nagyon jó Stephen McPherson - Pitcher Plants of the Old World könyvek

- Wiki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése