2010. február 18., csütörtök

Nepenthes Kampotiana x Coccinea, vagy másik nevén Nepenthes Kampotiana x [(rafflesiana x ampullaria) x mirabilis]



egy saját és egy füvészkerti példány kancsói - valószínűleg testvér példányok!


Korábban már fejembe vettem, hogy több fajleírással szeretném boldogítani a blog olvasóit, így a legjobb választásnak számomra az a kancsóka hibrid tűnt, mely nekem is az első (vagy második, ha egy meggyilkolt Alatát is figyelembe veszünk) volt anno, és szerintem az egyik legideálisabb növény a kezdőknek arra, hogy megismerjék a kancsókák tartásának alapfogásait.

Szóval az alábbi leírások példáján lássuk, miből áll a Nepenthes Kampotiana x Coccinea.


Nepenthes Kampotiana


1909-ben fedezték fel a fajt (ami persze már jó pár ezer évvel ez előtt is létezett, csak latinbetűs címkéje még nem volt), méghozzá egy bizonyos N. Geoffrayi (a nepi régi neve utal rá, N. Geoffrayi), Kampot városka mellett (Kambodzsa).


Nem nagyon felkutatott fajta, valószínűleg mert nem a különleges szépséggel megáldottak egyike, és semmilyen rendkívülibb tulajdonsággal sem rendelkezik. Illetve egyel azért mégis, melynek a tárgyalt hibrid szempontjából is van jelenősége. Méghozzá az, hogy élőhelyei időszakosan ki tudnak száradni és ilyenkor a növény elhal, egészen szárának tövéig, mely megmarad és csak utoljára szárad ki. Így, ha nedvesre fordulna az időjárás, akkor tőből újra tud hajtani a növény. Ezt annyiból érdemes megjegyezni kezdőbb tartóknak, hogy dugványozást érdemes ezen a növényen gyakorolni, mert a sikerélmény 90-100%-ban garantált (Füvészkertben a dugványgyártó salátásdoboz is gyakorlatilag folyamatosan termel! ;) ).

Alföldi kancsókafajta, Kambodzsa déli partvidékein, nyugat Vietnám földjein és kelet Thaiföld alsó területein honos, jellemzően 0 és 350m között.


Szereti az erős fényt, ezért nyílt terepeken fordul elő főleg, ahol maximum 6m méretűre nő meg.


Közvetlen rokonai a N. Bokorensis, N. Smilesii és a N. Kongandana.



FORRÁSOK:

- A nagyon jó Stephen McPherson - Pitcher Plants of the Old World könyvek

- Wiki



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése