2009. október 25., vasárnap

Megjöttek végre a Lecanopteriseim!
Már eléggé vártam ezt (Steel és Eszter a megmondhatói), és most végre itt vannak! De hogy mik is ezek a növények és hogyan kell tartani őket, íme itt egy rövidebb bejegyzés róluk:


Szóval, a Lecanopteris egy olyan páfrányféle, mely hangyákkal él szimbiózisban. Nem tudom, hogy konkrét magyar nevük létezik e (már), de az angol közvetlen fordítása szerint hangyapáfrányok. Itt kell megjegyezni, hogy aki szeretne róluk bővebb infókat is olvasni, az böngésszen még ’antplant’ kulcsszóval is, mert azzal is rájuk akadhat… nomeg 3 társukra, akik e cikkben is teret kapnak.


Tehát, a Lecano-k főleg a Maláj és Pápua szigetvilág környékén élnek, és különlegességük, hogy a tápanyagszegény életkörülményekhez alakuk megváltozásával alkalmazkodtak… illetve nem biztos, mert a genetikai kutatások és az evolúciós tudományok nem tudják egyenlőre, hogy szelekciós mutációról van szó (azaz a növények mutáció útján tökéletesedtek, fejlődtek) vagy egy ökológiai társulás áll a dolog mögött (a növények és a hangyák találkoztak, és tapasztalati úton életük közösen halad tovább). Ennek a dilemmának az oka az, hogy a hangyák simán tudnak élni a Lecano-k nélkül, ám a páfrányok már nem minden területen (például a fákon sokkal nehezebben). Meg kell azért jegyezni azt is, hogy a szimbionta fajok főleg olyan hangyák, akik nem rendelkeznek mérgekkel és fullánkokkal. Node, mindegy is a dolog számunkra!

A történet ott kezdődött, hogy a Lecano-k nőttek-növögettek és rizómájukat „galériásan” kezdték kialakítani, mindenhol kisebb járatok, falak jöttek létre bennük, mások pedig gömb vagy félgömb formát kezdtek átölelni, és így egy fészket építeni. Aztán megjelentek lukak a rizómákon, és a hangyák innentől kezdve be tudtak költözni oda.


(a hangyák: Iridomyrmex cordatus, Iridomyrmex murinus, Crematogaster treubi, Crematogaster difformis, Camponotus pallidas főleg)


A kis rovarkolóniáknak tökéletes lakást biztosítanak ezek a növények. Olyannyira így van ez, hogy bizonyos fajok külön cellulóz falakkal tuningolják a növények környékét, bővítik a szállásukat és alakítják annak kialakítását. Külön lárvakeltetésre használnak részeket benne. A növény ezért pedig tápanyagokat kap. Méghozzá nem is akármilyen módon! Ugyanis a hangyáknál megfigyelték, hogy szemétkupacaikat a növény számára kedvező helyre pakolják, így a legyilkolt rovarok, bogarak maradványait is, amivel abból a szén és nitrogén tartalmú anyagok egyből feldolgozásra is kerülnek a Lecano-kban.


A Lecano-k elterjedését vizsgálva tudósok azt kapták (Henuipman és Verduyn, 1987), hogy az eltérő páfrányfajták geológiai okokra vezethetőek vissza, azaz egyszerűen máshol élnek és nem -vagy eddig még nem- tudnak tovább terjedni. Ám vitathatatlan érdemük, vagy inkább érdekességük a hangyák alkalmazása, befogadása. Ugyanis DNS vizsgálatokkal kikutatták már, hogy a Lecano-k egyik legközelebbi nem Lecano rokona egy Microsorum linguiforme nevű növény, ami szintén galériákat hoz létre rizómájában, ám bejáratok sehova sem keletkeznek, így meg bizony elég nehéz dolguk volna a lakóknak.
egy Microsorum


Aki tartani szeretné őket, annak a klasszikus alföldi nepi körülmények kellenek, ültetőközegbe pedig perlit, lávakő, novobalt (vagy Sphagnum), kéreg, 1,5:1,5:6:1 arányú eloszlásban.Myrmecodia tuberosa - Allan Self fotója és b-chan képei alapján


Ha valaki tovább olvasgat a témában, az bizonyára találkozni fog egy Myrmecodia elnevezésű fajjal is. Nos, a Myrmeco-k a Lecano-k polifiletikus rokonai, ami annyit tesz, hogy különböző ősöktől származnak, de mégis fejlődésük során hasonló tulajdonságokat vettek fel.

Első sorban Ausztrália mocsaras (legészakibb) részein honosak, a mangrove és alföldi erdők vidékén (Cairns és Cape York területei). Ezek a szépségek viszont nem páfrányok, annak ellenére, hogy ők is főleg a fentebb is említett Iridomyrmex cordatus hangyáknak adnak lakást, járatokkal telehálózott, funkciót vesztett szárgumóikban. A társulásuk ugyan úgy működik, mint a Lecano-k esetében, szállásért szemétkupacokat kapnak a növények.


A Myrmeco-k tartása szintén nem bonyolult, csak pár klímafüggő kártevő rovar ellenségük van a hétköznapi fajtákból és magról is egyszerű nevelni őket. Egyedül a közeg állandó nedvességét kell biztosítani (egy üvegház mellett). Szeretik, ha két locsolás között kicsit megszikkadnak, de azért 2-3 naponta meg kell locsolni őket. A leggyakoribb hiba szokott lenni, hogy a túl hideg víz hatására megbarnul vagy megfoltosodik a növény.


Hőmérséklet terén 30°C/20°C a kedvező számukra, de ettől függetlenül lassan nőnek.


Ültető közegnek a legjobb a 2-3cm-es, állott, átmosott* fenyőkéreg (a friss megmérgezheti a növényt), mészmentes kvarchomok, kókuszháncs, zúzott és mosott tufa vagy lávakő 3:1:0,5:5 arányú keveréke.

*az átmosott kéreg annyit tesz, hogy jó alaposan ki kell forrázni kb 20 percig, majd napon megszárítani teljesen, és újra kiforrázni 15-20 percig.A 3. fajtát csak megemlítés szinten emelném ide, mert tényleg elég kevés róla az infó. Ez a Hydnophytum-ok, amik a Myrmeco-kkal egy helyen élnek.Fentebb pedig egy nagyon humoros kép -sajnos életlen, mert kicsi-, egy Rafflesiana kancsóka mellett egy Dischida.


Zárásul pedig egy másik érdekesség, a Dischida. Ide 80 fajta tartozik jelen állások szerint, és mindegyik hangyáknak otthont adó, epifita növény. Hazájuk DK Ázsia és É Ausztrália, ahol a rokon fajuk, a Hoya-k (a panelnyelven csak viaszvirágnak nevezett növények) is megtalálhatóak. Képesek olyan leveleket létrehozni, melyekben egy üreg jön létre, miután abban megszűnik a funkció, és a megmaradó indák, kacsok, szárféleségek aztán később tökéletes alapot szolgálnak a beköltöző hangyacivilizációk kiépüléséhez. De, egyes fajaik inkább kagylóhoz hasonló, falakhoz tapadó levelekkel dolgoznak, és azokban adnak szállást.

Virágaik ékszerekhez hasonlító apróságok, fehér, rózsaszín, piros és narancs színekben. Fajtól függően darazsak avagy önmaguk által porzódnak be.


Tartásuk nagyon egyszerű, még sanyargatás (szerető kezek) beiktatásakor is. Csak arra kell figyelni, hogy ne legyenek túlöntözve és ne hűljenek meg. Ültetni kéreg vagy páfrányrizóma darálékba lehet őket, némi tőzegmohával keverve (tipikus szegény epifita földbe).


2009. október 16., péntek

Nepikről általában

KELL egy ilyen bejegyzést is csinálnom, mert még környezetemben is van pár téveszme a kancsókákról. No, azért ez csak amolyan minimális okítás lesz, de azért több a semminél. Mondjuk a Top3 téveszme:

3., Párizsival és hasonlókkal nem lehet etetni a növényeket. Az ennek az oka, hogy viszonylag ritkán találkoztak az elmúlt évtízezrek alatt kóborparízerekkel a dzsungelben, így nincsenek hozzászokva a benne megtalálható fehérjékhez. Ezek olyan tömények számukra, hogy pár nap alatt meg tudják ölni a kancsót, sőt sokszor magát a növényt is.

2., A kancsókák sapkája nem csapódik le, amikor elkap valamit. És ennek ugyan az az oka, minthogy nem szalad és öl le mondjuk szarvasokat. Ha ilyen aktív dolgokat tudna, akkor méreggel ölne, vagy valami gyors és csapda nélküli módszerrel.
Valójában csak szabályozza az emésztőnedvek párolgását és védi az esőtől az ideális koncentrációt.

éééééééééés! Tra-tra-tra-traaaaaa!
1., A kancsóka kancsója nem a virága, hanem a levelének a vége! Pontosabban a levele, melynek ilyen fura és vicces az alakja. Nagyon nem mindegy! Ha belegondolunk, annyi a különbség, hogy nem ezen keresztül szaporodik és nem a virágával eszik.

Zárásul pedig a 3 legjobb videó -szerintem- ami ismeretes:
amikor a hangyák bekattannak
amikor egy falat is elég
és amikor a kancsókatartó nagyon ráér

Nepenthes Rajah – Rádzsa kancsóka
Általában

A legnagyobb kancsóka (nepenthes), amiről eddig tudunk. Mindössze 2 helyen honos, a borneói Kinabalu és testvére, a Tambuyukon hegyen, Sabah tartományban.

1858-óta tud a Nyugati világ a növény létezéséről, ekkor gyűjtötte be ugyanis az első példányt Hugh Low a Kinabalun (a Veitch Nursery-nek, Frederick William Urbidge megbízásából), majd egy évvel később Joseph Dalton Hooker (az angol Kew Gardens alapítója, és Darwin kispajtása) dokumentálta és nevezte el James Brooke, az első Sarawak-i fehér rádzsa után. A maláj ’rajah’ szó egyébiránt azt jelenti, hogy ’király’.

1881-ig nem tudták ’megkultiválni’ (valaki tud magyar szót a cultivation azon jelentésére, amikor arra utal, hogy ’egy növényt a természetből mesterséges környezetbe, egyfajta gyűjteménybe foglalni és sikeresen tartani’?).A növény (hát naná) kancsóiról lett híres, mivel az alsók akár 35 centi magasak és 18 centi szélesek is lehetnek, és egy ilyenben 3,5 liter lötty (víz + 2,5 liternyi bontóenzim, emésztőnedv) is elő tud fordulni... persze, általában 200ml a jellemző. Mindez persze nem jelenti azt, hogy lovakat eszik, bár a 2 patkányokat és kisemlősöket is csapdába ejtő nepkó egyike a Rajah (a másik pedig a Rafflesiana). A kancsók amúgy közkedvelt dolgok a természetben is, szállást adnak 2 moszkitófajnak, melyek kifejezetten ezekben kelnek (Culex rajah és a Toxorhynchites rajah, Masuhisa Tsukamoto 1986-os begyűjtése és 1989-es publikációja alapján), egy póknak (Misumenops Nepenthicoda), valamint a dajákok pohárnak és lábasnak is használták ezeket (amíg a parkőrség ki nem tiltotta őket a rezervátumból). És, ha a kancsó a legnagyobb, akkor a kancsó részei is rekorderek, a legnagyobb sapeszuk és legnagyobb csalinektárkiválasztásuk is nekik van.

De a növénynek nem csak a kancsói nagyok! Levélnyúlványai (az a rész, mely a levél levélszerű részét és a kancsó tövét összeköti) 6m-ig nyúlhatnak, de általában 3m-nél nem hosszabbak. Amúgy ez egy jellegzetesség a Rajah-nak, ugyanis a levél lemeze elemelkedik ettől a szártól (furanyelven: a tendril a laminától), és ez egyedül még a N. Clipeata-nál fordul elő.


Virága az év bármely szakaszában megjelenhet, ilyenkor egy 80-120cm-es száron nő a barnásvörös, erős cukor illatot kibocsátó, kinézetre jellegzetes kancsóka virág, mely a laikusoknak egy lecsupaszított szőlőfürtre hasonlít leginkább.


Élőhelye a már említett Kinabalu, mely egy friss, vulkanikus, gránitkőzetű hegy, a lankáin homokköves-palás, és 35 millió évvel ezelőtti tengeri sókkal borított. Sok itt a magnézium és az alkáli elem -ez adja a hely sajátos faunáját. A Rajah-ok érdekes módon megtanulták tolerálni a talajban itt előforduló krómféleségeket és nikkelt, így őket nem mérgezik meg ezek az anyagok (ez szintén így van az N. x Alisaputrana és az N. Villosa esetében is).


Kultuszvideó 'Hangyaevő' Davidtől és a Rajahról: itt


A Rajah, Khasiana kollégájával a 2 szerencsétlen, melyek olyan szinten a kihalás szélére kerültek, hogy a CITES I-es indexében vannak, minden más védett kancsóka a II-be tartozik. Szerencsére, mióta a klónok (4 eltérő példányéi a Kew Gardens-ből) forgalomba kerültek, valamint kitört a nagy Rajah láz és érdeklődés ismét, azóta nincs kereslet az eredetileg begyűjtött (erdőből kilopott) példányokra.

Az 1997-es, 1998-as El Nino hatás szinte felszámolta a Rajah-okat, mikor tüzek gyulladtak a Kinabalu Nemzeti Park 9 részén, így mára már védett és ellenőrzött helyekre vannak telepítve, köszönet Ansow Gunsalamnak, aki létrehozott számukra egy menedéket Mesilau-ban. Ez az egyetlen hely, ahol jó esély van megpillantásukra, és itt több 100 éves példányok is vannak.


Hibridek

Több természetes hibridje is ismert (pollenjük 10km távolságra tud eljutni), ezek szintén félelmetesen szépek.

N. Edwardsiana x N. Rajah

N. Fallax x N. Rajah

N. Fusca x N. Rajah

N. Macrovulgaris x N. Rajah

N. Rajah x N. Tentaculata

N. x Alisaputrana - 2002 óta lehet tudni, hogy az N. x Alisaputrana is hibrid. Az N. Rajah és az N. Burbidgeae hibridje.

Datuk Lamri Ali tiszteletére nevezték el, ő volt a Sabahi Parkok igazgatója. A legszebb jellemzőit ötvözi szüleinek, melyre csak egy példa, hogy Phillipps és Lamb ezt a fajt nevezte el ’Leopárd kancsókának’. Amúgy ügyesen mászik és gyakran hoz felső kancsókat.

N. x Kinabaluensis Sh. Kurata (1976)N. Rajah x N. Villosa

Először Lilian Gibbs gyűjtötte 1910-ben, majd 1976-banKurata nevezte el, elsőnek külön fajtaként.


Tartása

Legendásan nehéz tartása inkább az információhiány miatt van. Nomeg történeti okokból kifolyólag. Ugyanis az első begyűjtő Veitch Nurseries a kezdetek kezdetén sem tudta életben tartani a növényeket, sőt 1905-re az utolsó ’megkultivált’ példány is kihalt az ír otthonában. Valószínűleg ott is csak azért húzta eddig, mert kellően hűs volt neki.

Amit össze tudtam szedni, az egy ICPS Newletter beli Thomas C. Gibson cikkből (Ont he cultivation of the giant Malaysian Pitcherplant 1983 december, Vol.: 12), valamint Jeremiah Harris néhány fórum hozzászólásából tevődik össze. Nomeg a különböző -de valószínűleg igaz- legendákból, melyek keringenek.


TCG 12 példányon kísérletezett, melyek 9-9 inch (23 cm) átmérővel rendelkeztek. Eredeti, Kinabaluról származó magokból keltette és nevelte őket és 1 levelet hoztak átlagban havonta. Ez alapján arra jutott, hogy 1 év alatt felnőtt példányok lesznek (összesen pedig 4 év kell a felnőtté válásukhoz).

A siker kulcsát 3 dologban határozta meg:

1., rendszeres párásítás

Mivel eleve sok pára van élőhelyükön, ez nélkülözhetetlen számukra, mert csak ekkor hoznak kancsót. Ugyan ez a kancsó méretének a titka (általános szabály), hiszen a növény csak akkor tudja feltölteni a kancsót enzimekkel és a löttyel, ha az nem tud idő előtt elpárologni belőle, illetve közben folyamatosan után tudja tölteni. Ebből adódóan a rendszeres locsolás is szükséges.

2., sok fény

Természetesen a nepikhez mérten sok fény, mert azért ez nem búza. TCG kiemeli a cikkben, hogy az erősebb fényt csak a megetetett növények tolerálják, kedvelik.

3., rendszeres etetés

Ez pedig egy gyakran nem nagyon kiemelt, ám nagyonis fontos dolog. Egy ekkora méretű nepkónál nélkülözhetetlen a rendszeres táplálás, tehát aki nem tudja etetni, az mérlegelje a dolgot, hogy valahogyan pedig KELL. A lassú növekedéshez feltétlenül szükséges a folyamatos ellátás, ráadásul a Rajah nem úgy növekszik, hogy hoz 30 kancsót és vár, hanem folyamatosan hoz 1-et, 1-et, ahogyan telnek és táplálódnak a kancsók.


Ültető közegnek TCG kanadai tőzegmohát és fehér kvarchomokot alkalmazott, 1:1 arányban, 2 éves átültetés mellett. Ahogy megfigyelte, a moha pusztulása és korhadása tápanyaggal látják el a növényt, valamint -mint az köztudott- a moha kellemesen savassá teszi közegét, fertőtleníti és frissen-szellősen tartja azt.


Világítás terén a világos, nyitott tereket próbálta lemodellezni, ahol sok nap süt, de csak néha erősen, hiszen az eredeti élőhelyeken is a hűs szellő és az időnkénti pára vagy köd védi meg a növényeket a túlhevüléstől, megégéstől. Összességében, az üvegházban sok fénnyel, hullámzó párásítással, „hűvösben” és szegényes talajban tartotta őket, nappal 21°C, este 13-15,5°C-on [szerintem ez azért egy kicsit kevés nappal, nálam 26°C-on vidáman növekedik a ded].Jeremiah a Kinabalun Villosa lampionokkal (Steel, lecserélem, ha lesz jobb, közös kép!)


Szerintem azért Jerremiah Harris közelebb áll az igazsághoz, mivel nagyon komolyan s zorallul csinálja a növényezést! Jeremiah -aki nem mellesleg a Colorado Carnivorous Plant Society alapítója- 3 év alatt nevelte ki a képeken látható kancsókákat. Ő egy extra magashegyi üvegházat készített külön a Rajah-nak. Ennek lényege, hogy 60%-os árnyékoltság mellett a Colorado-i napon ül a növény, ám minimum 75%, de inkább 90% párában, melyet párásító biztosít (azaz itt is van hullámzás). Ezek mellett a hőmérséklet nappal max 26°C, míg este 10°C körül van. Ültető közegnek ő eleinte perlittel kevert Sphagnumot (élő tőzegmoha), majd, mikor már megnőtt a csöppség, tiszta Sphagnumot használt.


Jeremiah Harris honlapja - (tessék olvasni és továbbadni a fórumát és a hírét! Nagyon rendes és barátságos forma, segít ha tud!)Darwin Centre - Természettudományi Múzeum, London


Nemrégiben olvastam a
Kultúra.hu -n, egy rövid kis cikkben, hogy a londoni Természettudományi Múzeum új szárnyat kapott a Darwin évforduló kapcsán (2009 szeptember 15-én nyitott meg a múzeum, és anno szeptember 15-én érkezett amúgy Darwin Galapagosra). Mivel a portál főleg figyelemfelkeltésre szolgál, valamint összeköti az olvasókat későbbi kíváncsiságuk tárgyaival, így elugrottam a Darwin Centre honlapjára… és itt éreztem először azt, hogy angol akarok lenni!
Pikk-pakk 24 milliárdból (forint) feldobtak ugyanis egy 8 emeletes hipermodern épületet, mely egy komplett utazás a tudomány és természet világába. A legmodernebb technika, a legtutibb anyagok, és a cél, tudást és ismereteket adni mindenkinek.

Az épület maga
Egy bizonyos C F Moller tervezte a hatalmas gubót -és, bár sokan ismerik véleményem a modern művészetekről, építészetről-, de itt kell megjegyeznem, hogy a dán építész 10-ből 7-et kap tőlem munkájára (nem mintha oly sokat számítanék). Ez a 7-es pedig nagyonis jó az én értékrendem és a jelenkor függvényében. Gondolom, azt nem is kell mondani, hogy mindenhol üvegliftek, rámpák meg ilyen dolgok vannak, hogy tényleg mindenki tudja élvezni a kiállítást! Bemutató video az anyahonlapról: itt

A Cocon - Torben Eskerod fotója

Kiállítások
Hát van egyszer egy Attenborough Stúdió, ahol előadásokat, filmvetítéseket, állatsimogatót és egyéb eseményeket rendeznek a látogatóknak, iskolás csoportoknak, és mindazoknak, akik kb egy hétre költöznek be.
video: Attenborough szavai a megnyitón

Aztán van egy Klímaváltozás fal, mely 12 méter hosszan mutatja be a Föld természeti szépségeit és a jelen helyzetet, a környezetszennyezést és a várható dolgokat. Természetesen a fal reagál az előtte elhaladókra (mint a fél múzeum amúgy). De van itt egy Angela Marmont Központ is, ami az angol élővilágot mutatja be. Bárkinek segítenek behatározni amit csak szeretne, hatalmas könyvtár, lélegzetelállító régi könyvek, segítők, kutatók és megannyi lehetőség a természet aktív megismerésre. Persze, ezek mellett Darwin saját és hihetetlen méretű (preparátum)gyűjteménye is otthont talált itt, így összesen nagyjából 20 millió növény és állatfajt tud bemutatni a tudásközpont.

Darwin eredeti gyűjteményének darabja

De a jövő múzeuma nem ettől igazán különleges szerintem. Hanem attól, hogy bevezették a NaturePlus rendszert, ami egy kis kártya. Minden látogató válthat egy ilyen kártyát a bejáratnál, és miközben bolyong az épületben, minden kiállítási applikációnál hozzáérintheti azt egy olvasóhoz. Majd szépen hazamegy, és feltölti számítógépére az így összeszedett kiállítási infókat, leírásokat, stb. És nincs gond azzal, ha elfárad az ember, nem tud sokáig ott lenni, vagy egyszerűen annyira érdekes volt az anyag, hogy meg szeretné mutatni azt másnak. Bámulatos és issszonyat praktikus, főleg olyan országban élő személyeknek, akik ahhoz vannak szokva, hogy 2 méterre SEM közelíthetik meg az elbarikádozott kiállítási cuccokat.

És egy kis kedvcsináló: kisfilm a megnyitóról
És a múzeum honlapja: ittMég adós maradtam az előző bejegyzésben Darwin munkáinak ajánlójával, és így ide be is biggyeszteném. Ne tévesszen meg senkit a cím, mind nagyon érdekes iromány (amik 90%-ban 200 év távlatával SEM jelentek még meg magyarul!).

1842 június – a 35 oldalas változata A fajok eredetének
1844 – A fajok eredetének 230 oldalas változata (Wallace írása 1858-ban kerül hozzá, ez évben írja meg Wallace!)
1958 – pánik és betegség közben a 230 és a 35 oldalas munkák, valamint több ezeroldalnyi anyagból megszületik A fajok eredete, 1959 januárjában pedig kiadásra is kerül
1844 – a vulkanikus szigetekről írt munka
1845 – Kutatónapló (a Beagle-ön, azaz a Vizslán végigutazott élmények, tapasztalatok)
1846 – Geológiai megfigyelések Dél-Amerikában (ebben van a korallzátonyokról írt megfigyelései, melyek máig változatlanok, és melyek önmagukban bizonyították a lemeztektonikát, korallok szerepét és a földkéreg ilyen irányú változásait) 1846 – Cirripedia – egy új remeterákfajta, amit Darwin fedezett fel
1860 – A növények és állatok változásai a háziasítás során (1968-ban adják ki)
1862 május 15 – Az orchideák beporzása (Darwin kedvenc lényei az orchideák voltak)
1862 – Linné Társaság Lapja – A primula kétalakúsága, illetve dimorfizmusa
1864 –ben a Linné Társaság keretében, majd 1875-ben önálló könyvként a kúszónövényekről írt tanulmány
1871 – Az ember származása. Ezt szokás a fajok eredetével keverni. Ennek érdekessége, hogy bár A fajok eredete már kimondja az evolúció létét, az nem zavarta a közt. Ám amikor megjelenik az Az ember származása, és abban a megállapítás, hogy kell lennie közös ősnek, akkor indul a keresztes hadjárat Darwin ellen… és láss csodát! Mai világunk azért okád savat Darwinra, mert istenellenes az evolúcióelmélet…
1872 – Az érzelmek kifejezése embernél és az állatoknál
1875 – Rovarevő növények (16 év megfigyelései után!)
1876 – A keresztbeporzás és önmegporzás hatásai a növényvilágban
1880 – A virágok különböző alakjai
1880 – A növények mozgásképessége
1881 május 1 – A kertiföld alakulása a férgek munkája által (avagy, amikor eltűnnek a kavicsok az udvarban)

1876. augusztus 3. – Darwin saját feljegyzése alapján

2009. október 13., kedd

Isten, kis i-vel


Bizonyára nem jött teljesen át a közkultúrán, hogy 2009 Darwin évforduló (200 éve született), és sok helyen és körben megemlékeznek erről valamilyen módon. Ha csak a magyar részét nézem a dolognak, akkor az NGMagazin egyik idei számát neki szentelte, valamint gondozásában megjelent az útinapló is, mely magyarul -tudomásom szerint- ezidáig nem volt olvasható!

Már egy jó ideje elterveztem a blogot is és azt is, hogy majd írok valamit Darwinról, vagy ide, vagy a RNBT újságába (aki tudja, tudja mit rövidít, aki nem, az meg nem), de mindig az alapvető időhiány hátráltatott, vagy egy jóval lényegesebb az irogatás szempontjából, azaz, hogy mit írjak róla? Összefoglalót a Fajok eredetéből, vagy a fordítást a Rovaremésztő növényekről, vagy a gilisztás írásának élményeit… Aztán végül arra jutottam, hogy a laikusoknak a legérdekesebb témát boncolgatnám meg egy kicsit (amit a Darwin munkáit tényleg ismerők bizonyára elégedett mosolygással fognak olvasni) és ez Darwin és a világ viszonya.


Darwin neve kapcsán Pavlov reflexként (micsoda társítás! :) ) 2-3 dolog szokott a laikusok agyába villanni. Az ’evolúciós elmélet’ szókapcsolat, a csimpánz mint ős, és ’az a valaki, aki szerint nincs isten’. Nos, természetesen ez önmagában jelzi, hogy mennyire keveset tudnak az emberek munkásságáról, hiszen rengeteg elméletet és kutatást írt le, de ezen most ne is akadjunk meg.

Én inkább az utóbbi társadalmi toposznál pihennék meg pár sor erejéig.


Darwin saját maga által írt életrajzában van egy olyan fejezet, amikor a vallásról ír, és külön kitér ara, hogy hogyan vélekedik. Persze, aki utána olvas az tudja, hogy szinte az összes munkájában jelen van a vallási szempont, hiszen abban a korban ez egy mindennapos dolog, egy általános alap volt, mint mai, ingerszegény életünkben a Mónika show. Abban a korban, hiszen rengeteget változott a világ! Darwin idejében még nem volt olyan az orvostudomány, mint napjainkban, nem pásztázta a világűrt űrteleszkóp, nem voltak külön csak a tudományos számításoknak gépek kitalálva, egyszerűen élték az életüket az emberek, és volt egy általános leírás arról, ami az eredetüket, egymáshoz való igazodásukat és a válaszokat tartalmazta. Ebben a légkörben -ráadásul teológusként- kezdett a bitang kemény hívő, Darwin nézelődni és tapasztalni.


Vallás – régen és ma

Darwin olyan korban élt, amikor a vallás (a kereszténység) alapjaiban volt más, mint ahogy azt ma (nem) ismerjük. Hogy csak pár humoros példát emeljek ide, a kronológia pontosságot nélkülözve, régen úgy hitték, hogy a gyermekáldáshoz három dolog kell: a nő, a férfi, és a Szentlélek akarata. Mindez igencsak humoros, amikor olyan korban élünk, hogy a férfiban is fejlődhet a magzat, a nő, a férfi, és a gén és biotechnológiai tudományok segítségével.

Vagy Darwin saját idejében például az általános, de a vallással eléggé átszőtt nézetek szerint az egyre nagyobb számban előkerülő ősállatok csontjait Noé előttinek tartották, és rögeszme szinten kezelték azt az igazságot, hogy azokat a párákat a nagy víz ölte meg, és temette be üledékével. Persze arra nem volt válasz, hogy az egyre fejlettebb geológia már hitelesen bizonyította a földtani rétegek idejét (illetve azt, hogy nem Noé előttiek, és milliós nagyságrendekkel koruk előtt képződtek… ahogy a közre zárt csontok is). Természetesen hősünknek is feltűnt ez a szolidnak nem nevezhető ellentmondás a földtani ismeretek és a leletek kapcsán, sőt, mikor Dél-Amerika partjainál hajóztak, és megtalálják a kontinens őslovát, akkor már nem tudta kétkedését mivel cáfolni. Ugyanis betű szerint hitt az írásban, de a tapasztalati tudásban is. És amikor előkerültek ló-szerű csontvázak a déli kontinensen, akkor már tudta, hogy -mivel már nem létező állatokról volt szó, és a spanyol „őslakosok” előtt még senki sem látott lovat, vagy valami hasonlót-, a kirakó hiányos. Megdőlni látszott az az igazság, miszerint isten az emberek boldogulása végett teremtette az állatokat, és azok konstans mennyiségűek. A semmiből ott egy állat, amire senkisem emlékszik, és eleve kihalt!


(Nem bírom megállni, hogy ne írjam ide egyik kedvenc és megélt példámat a vallás tudományos gondolkodásáról. Még mikor ikonográfia előadáson szenvedtem, a pap oktató kiborult óra közben és elkezdte mondani, hogy: „… most vannak ezek a személyek, akik mondogatják, hogy a majom fajtól [majom, mint faj…] származik az ember. Hát ez bolondság, hiszen hogyan is hasonlítanánk egy majomra, mert inkább egy bagolyra, mert annak is olyan okos a tekintete, mint az embernek, vagy egy kis cicára, mert az is olyan kedves…”)Amúgy véleményem szerint is ez a kollektív társadalmi delírium és felületesség okozza a problémát. Az, hogy elfelejtjük a képletbe számítani azt, hogy a vallás is folyamatosan változott az évszázadok folyamán (annak ellenére, hogy mindvégig az állandót, az örökkévalóságot és alap, megváltoztathatatlan igazat hirdette), míg Darwin megállapításai nem változtak, csak pontosították őket. Hiszen eredetileg -most csak a kereszténységet értem ide- katakombákban megbúvó szektáról volt szó, majd a katholikos-osodással 30valahány evangéliumból lett 4, Bacchus állami ünnepéből karácsony, véres középkor, mégvéresebb inkvizíciók, stb… társadalmi szinten! Persze, elméleti síkon is végbementek változások. A teljes teremtéstörténet megcáfolódott számtalanszor (karbonmeghatározás, evolúció, biológiai és fizikai alaptörvények, asztrofizika, genetika, stb…), hogy csak a legáltalánosabbat említsem.

De mindenki érti miről is beszélek, amikor az eutanázia, az óvszer-AIDS összefüggéseket, az aztékok és az indiánok jókeresztényi kiirtását és hasonlókat értem ide. Aminek a mai vélekedéssel teljesen ellentétes álláspontot vall a vallás és az egyház, mégis mi „szemet hunyunk” ezek felett. De a kenyéren keresztet vágunk, karácsonykor Jézuskázunk és templomokban bizonygatjuk párunknak, hogy pár éven belül nem fogunk elválni egymástól, a statisztikát cáfolva.


Változik a vallás. Ma már ha utunkban áll, simán átlépünk felette, vagy átfogalmazzuk, tisztára mossuk azt, és megyünk tovább. És úgy teszünk, mintha minden a régi volna!

És abba nem gondolunk bele, hogy Darwin idejében a vallás sokkal vallásabb vallás volt, mint azt mi elképzelnénk. Hogy ez mekkora presszió lehetett? Jól mutatja az, hogy sokáig nem merte írását kiadni.


Bár konkrétan nem tudta meg az utókor saját véleményét, azért az nem veszett el. Darwin felesége és annak egész családja (a Wedgewoodok) totál vallásosak voltak, és ezért nem is nagyon kereste köreikben munkájának megértését. Annyira nem, hogy feleségének is „félve” mutatta meg, és az -természetesen- szóvá is tette az aggályokat. Ígyhát Darwin eltette munkáját, melyet oly hosszú időn át rendezgetett, csiszolt.

Aztán amikor megjelent egy másik alak, egy bizonyos Mr. Wallace a világ másik feléről a hasonló elmélettel, Darwin kiborult, bepánikol, és gyorsan elindította munkájának kiadatását. Szerencsére a kor gentleman kultúrája olyan tiszta volt, hogy Wallace elismerte és meg is hajolt Darwin előtt és igazolta annak elsőbbségét.

Most talán megfogalmazódik az olvasóban a kérdés, hogy minek írta le megállapításait, feljegyzéseit, ötleteit, ha ki sem akarta adni? És ez a lényeg! Darwin ki akarta adni, de tudta, hogy ez mivel járhat, hogy pár évszázada a szeretet és igazság hívei pillanatok alatt eltüzeltek tudósokat a vallásuk nevében, és hogy még saját korában is páriává tettek embereket, akik akár egy hangyányit is veszélyt jelentettek a hit birodalmára. Ráadásul Darwin apja azt tanácsolta fiának, hogy kételyét [a vallásban] ne mutassa ki felesége előtt, mert az akkor jobban fogja félteni, hogy halálában elkárhozik. Ígyhát, féltve családját, úgy tervezte, hogy munkásságának ezen részét majd csak halála után hozatja nyilvánosságra. De a sors -vagy inkább a természet- közbeszólt!


Darwin saját gondolatai

Nagyon jól és összeszedve ír e témában életrajzában Darwin, és szerintem tökéletesen össze is foglalja, hogy miről van szó.

Ha a filozófia felől közelítjük meg a dolgot, akkor Darwin nem azt mondta ki, hogy isten nem létezik, hanem inkább azt, hogy létezése nem bizonyítható. Utazása előtt hitt az Ószövetség pantókratór, ítélkező istenében, aki büntet, aki bíráskodik az igazság felett és jutalmazza az igazakat, vallotta magát az Ószövetséget. De az utazása során és kora is sorra derített fényt a csodákra. A tapasztalati tudás már mást mondott, mint az írás. Mindig reménykedett abban, hogy majd Rómában találnak olyan leveleket, melyek igazolják az Újszövetség történéseit, de nem így alakultak a dolgok. A kutatás, a tiszta logika (ebben Darwin majdhogynem páratlan volt) csak tüzelte benne a kételyt. Végül -szerintem- az döntötte el a dolgokat, amiről ekként írt:


„A hitetlenség lassan hatalmába kerített, végül teljesen legyőzött. A folyamat olyan lassú volt, hogy nem estem kétségbe, és következtetésem igazságában azóta sem kételkedtem soha, egyetlen percre sem. Képtelen vagyok megérteni, hogyan óhajthatja bárki is, hogy a kereszténység igaz legyen; mert ha az volna, igaz volna az is, amit az Írás kimond, azaz, hogy mindazok, akik nem hisznek -apám, bátyám és legjobb barátaim-, örökre megbűnhődnek.”


Súlyos gondolatok, de a két legfontosabb megállapítást hordozzák. A beismerés okozta kétségbeesést és a bűnösség tudatot, amik leginkább visszatartanak mindenkit a szabad gondolkodástól. Mert tényleg félelmetes az a pillanat, amikor az ember nem magától cáfolja meg a vallást, vagy nem önmaga ébred rá, hanem készen kapja a dolgot. Azt, hogy amit -adott esetben- hitt, az ezer sebből vérzik, hogy a lába alól kihúzták a talajt, hogy az a biztos, óvó háttér, az a „valaki”, aki erőt ad, az nincs is. És nem jön el Lucifer senkiért, nincs jutalom és nincs Pokol, és nincsenek ilyen idomítási módszerek. Egy dolog van, a valóság, amiben felelősen és normálisan kell élni.

Sarkítva (nagyon-nagyon-nagyon sarkítva) a dolgot, az a szegény afrikai gyerek, aki megkereszteletlenül 2 évesen éhen hal, az nem jut a Pokolba hitetlenségéért. Ahogy az sem, aki ateista életét a tudománynak szenteli, hogy számtalan amúgy vallásos embertársán tudjon segíteni.


És hogy Darwin és a vallás kérdése miért lényeges manapság?

A mai oktatás már -ha éppen jó tanárt fog ki az ember gyereke- tanítja gimnáziumban azon fontos lépéseket, melyek ’a’ kérdésekre adnak választ, sőt, akit tényleg érdekelnek ezek a válaszok, azok a NG, S vagy DC műsoraiból is simán hozzá tudnak jutni (csak augusztusban 5 ilyen műsor volt, összesen vagy 15-ször leadva). Sőőőt, a manapság szerencsére egyre gyakoribb mass-movie kampányok filmjei is átölelik a globális problémák megértéséhez kellő információkat, a Föld és élet eredetét illetően. És elég lenne csak ezen gerjedni.

Hogy hogyan lesz 4 elemből 10, 20, 80, periódusos rendszer. Hogyan lesz egy bolygó, a Föld, majd abból kiszakadva a Hold. Hogyan a mágneses tér, a kiizzó víz, hogyan kötődik meg a vas a vízből, mit eredményeznek a cianobacik és hasonlók. Vagy, hogy hogyan lesz kémiai anyagból fényenergia hozzáadására olyan folyamathalmaz, ami már majdnem egy egysejtűt ad. És hasonlók.


Elég csak belegondolni abba, hogy pusztán a természetért senkisem háborúzik a világban, viszont naponta gyilkolják halálra egymást a hívők vallásuk nevében. Abban a korban, amikor a természet okozza, pontosabban a természet mértéktelen csonkítása okozza a feszültség legtöbb forrását. Ivóvíz, élelmiszer, felmelegedés, természeti katasztrófák, stb. Egy olyan kor hajnalán, amely eddig sohasem látott kihívásokat tartogat, amikor nagyobb önkontrollra, több értelemre és előrelátásra és nagyobb együttműködésre és összefogásra lesz szükség az ökológia megvédése érdekében, mint valaha eddig bármikor. Egy olyan korban, amikor már nem halogatható tovább, hogy mindenki megismerje és megértse azokat a természeti folyamatokat, melyek szabályozzák és működtetik a bolygót.


Egy ilyen korban el kellene lassan mindenkinek gondolkodnia azon, hogy végre vegye a fáradságot és tegyen azért, hogy ne a rossz forgatókönyv érvényesüljön, és ne játsszon inkább arra, hogy majd lesz és van egy nagy szellem, aki minden gondtól, problémától meg fogja védeni.

Mert bár vallásból sok van, bolygóból csak egy.

Borneó, a bio Szaúd Arábia


Nemrégiben volt egy meglehetősen érdekes, ám kicsit felületes riport a CNN zöld műsorában Borneóról és egy, a világ számára annyira nem ismert, illetve nem tudatosult természeti katasztrófáról. Ironikus módon egy olyan folyamat okoz különösen nagy problémát, melynek eredetileg a környezetkímélő szerepe volt hangsúlyos, sőt, legnagyobb értékének a megújuló energiaforrásokban betöltött szerepét tartották. És ez pedig a pálmaolaj. Ám ahol pénz és piac van, ott hamar elvadulhatnak a dolgok, ha nincs pontos szabályozás, vagy éppenséggel nem tartják be azokat, valamint, ha nincsenek letisztázva kellően a társadalmi és természeti érdekek.


A kancsókák Paradicsoma, Borneó
Borneó a Föld harmadik legnagyobb szigete, mérete 74,33 millió ha, azaz 743.330. négyzetkilométer, melynek lakossága 17,7 millió fő, köztük 2,2 millió őslakos dajákkal. A Németországnál kétszer nagyobb sziget különleges növényzete a legsűrűbben lakott és leggazdagabb bioszférák egyike, mely otthont ad 15.000. növényfajtának, 1.400. kétéltűnek, madárnak, halnak és emlősnek, melyek között még nem szerepel a potenciálisan fel sem fedezettek fajok tömkelege.
Területileg három részre oszlik, északi, legkisebb területe a Brunei Szultánság, mely alatt terül el egy az egyenlítővel párhuzamos sávban a Malajziához tartozó rész, Sabah és Sarawak államok, és a sziget déli 2/3-a pedig Indonézia része, Kalimantan tartomány.

Különleges növényzete teszi lehetővé, hogy a legtöbb kancsókafajta itt alakulhatott ki, illetve innen terjedhetett szét. Itt ugyanis minden adott, hogy megélhessenek e különleges növények. Habár a pontossághoz (és Darwinhoz) inkább az illik jobban, ha onnan közelítjük meg a dolgot, hogy ezen terület sajátosságai teremtették meg a szükséges körülményeket ahhoz, hogy a növények egy csoportja úgy változzon, hogy rovarokkal, ízeltlábúakkal, növényi törmelékekkel, madárürülékkel és néha még kisebb emlősökkel pótolja tápanyagigényeit.
A szigeten élő növényzet számunkra (illetve a kancsókák számára) legfontosabb biotópjai a kerangas erdők, azaz köd vagy páraerdők, a dipterocrap erdők és a tőzeglápok.
A páraerdők helyi elnevezése, a ’kerangas’ Iban nyelven azt jelenti, hogy „a föld, melyen nem nő rizs”. Ennek oka, hogy ezen erdők nagyon alacsony tápanyagtartalmú, savas, homokkő talajon élnek, így csak az erre specializálódott fajtáknak adnak otthont. A tőzegláp mocsarak Borneó megmaradt síkvidéki erdeinek legnagyobb részét alkotják. Több száz év alatt alakultak ki és a Föld ökoszisztémájában számító különlegességük, hogy hatalmas mennyiségű szenet tárolnak, hektáronként 518 tonnát (!) és 3400-4000 tonna szén-dioxidot képesek megkötni. De talán a legfontosabb biotóp a dipterocarp erdők. Ezek a növényi társulások alkotják Borneó legdúsabb élővilágának alapját. A dipterocarpok az esőerdők jellegzetes óriásai, melyeket gyakran láthatunk filmekben is. Ezek azok a fák, melyeknek törzse jellegzetes lapokban áll a földön, csillag alakú keresztmetszetben. A gyakorta 45 méteresre is megnövő gigászok a legértékesebb faanyagot adják a szigeten.
Dr. Lisa M. Curran -akinek publikációira és kutatásaira támaszkodik e cikk is- 20 évig tanulmányozta helyben ezeket az erdőket és azt az ökoszisztémát, amiben élnek emberek, állatok és növények együtt. Olyan meghökkentő és különleges szimbiózisokat tárt fel, melyek a helyi kultúrákra is kihatnak. Curran hívta fel a figyelmet például arra, hogy az el Nino érkezésének kezdetére időzítik a dipterocarp fák 80-93%-a a virágzását, hogy terméseik kedvező körülményekben fejlődhessenek. A szárazabb klíma emellett egy 4 éves periodicitást is biztosít, így ezen erdők csak 4 évente virágoznak, színes lepellel borítva az egész kalimantani vidéket. Egyszerre 4 millió virág nyílik ki minden egyes fán, külön-külön (!), és díszeleg 6 héten át. Ennek a virághullámnak a legnagyobb nyertesei azok az állatok és élőlények, akik a fák hatalmas mennyiségben termő gyümölcseit, magjait fogyasztják. Például a vaddisznók -a legnagyobb fogyasztók-, akiknek központi szerepe van a helyi törzsek életében. Az őslakosok ugyanis kereskednek húsukkal, fogyasztják azt.

Borneó klímája nem túl kedvező az ipar számára, ráadásul az összetett és kusza erdőnek köszönhetően nagyobb városok sem alakultak ki a történelem folyamán. Ám a 20. század második felében minden megváltozott, és megindult a természet többfrontos kizsákmányolása.

1970-ben indult az alapanyag célú fakitermelés Malajziában, és ezzel párhuzamosan osztotta fel a hadsereg vezetői között az indonéz elnök Suharto az ország erdeit, így erősítve meg hatalmát. Elindult az indonéz kormány transzmigrációs programja, melynek köszönhetően évi 18 ezer embert telepítettek át erdei területekre, Kalimantan tartományba. A terv az volt, hogy a városokban felgyülemlett szegény rétegeket jutassák így termőföldhöz, ám a főleg Jáváról és Baliról érkező nincstelenek nem értettek a tradicionális földműveléshez, és a kiosztott területek is szegény talajjal rendelkeztek, ami azt eredményezte, hogy a betelepített lakosok a fakitermelésben találtak egyedüli megélhetést. A program keretében hozzávetőleg fél millió lakos telepedett le Kalimantanban.

1990-re viszont a fakitermelés és a gumiipar is kezdett túlpörögni, majd össze is omlott (ezzel egy időben jelentek meg a gumi újrahasznosítás különböző formái az ázsiai övezetben, minek következtében a gumi ára is mérséklődött, annak ellenére, hogy a kereslet a ruganyos anyagért változatlanul nőtt).


Pálma és pálmaolaj, mekkora ötlet és üzlet is ez?
A fakitermelések idején került a vezetők figyelmének központjába a pálmaolaj. Az 1960-as 60.000. ha-ról 2001-re 3 millió ha-ra nőtt a pálmaolaj ültetvények mérete. Malajzia mezőgazdasági művelésbe vont területeinek 50%-át teszik ki ezen ültetvények, és ebben az az igazán megdöbbentő, hogy legnagyobb tulajdonosok az országok kormányai (Sabah és Sarawak tartományban 70% a tulajdoni arányuk), míg a kisebb földtulajdonosok alig pár százalékot tesznek ki (Sarawak-ban 3%-ot, míg Sabah-ban 6%-ot).

Lassan ott tartunk, hogy a környezettudatosság és megújuló energiagazdálkodás több kárt okoz, mint hasznot (vagy egyszerűen áttételesen válik kontra produktívvá). Hogy csak egy egyszerű példát említsek a közelmúltból, ilyen volt a kukoricából előállítható bioüzemanyag, melyet, mikor az EU „megfontolásra” napirendre tűzött, máris emelkedni kezdtek az élelmiszer árak világszerte, félve attól, hogy nagy területeket vonnak ki az élelmiszer-célú mezőgazdasági művelésből az energiatermelés javára. Csökkenő kínálat, drágább kereslet… több nélkülöző, éhező százmilliók.
Nos, a pálmaolaj Ázsia kukoricája, azzal a különbséggel, hogy a rengeteg érintetlen terület kivágása olcsóbb és sokszor még hasznot is produkál, így nem az élelmiszerföldeket kell feláldozni.

A pálmaültetvényeknek 7 év kell, hogy termővé váljanak, és ez alatt -természetesen- nem termelnek hasznot, de növényvédeni és gondozni kell a földeket. Ám mikor produktívvá válik, mesés nyereséget termel, 2 ha pálmaföld eleinte máris 682-900 dollárt (összehasonlításként, azonos méretű gumi és/vagy fa ültetvényből 350-900 dollár termelhető ki).

A bioüzemanyag ára -az egyre növekvő és kiegyensúlyozott kereslet okán- alacsony kockázatot jelent a befektetőknek. Alacsony kockázatot és hatalmas hozamokat. A pálmaolaj ugyanis a legmegfelelőbb növény, melyet olajtermelésre lehet használni. 100kg pálmamagból hozzávetőleg 20kg pálmaolaj származik, és egy hektár földterületen hozzávetőleg 5 tonna nyersolajat lehet kitermelni. Mivel a pálmaolajból előállítható biodízel versenyképes a normál üzemanyagokkal, ha 54 dolláros hordónkénti árral számolunk, akkor azt kapjuk, hogy tonnánként 400 dollárt ér a pálmaolaj. Hektáronként tehát (5 x 400) 2000 dollárt, egy már jól termő területen.
Ha ezeket az adatokat összevetjük azzal, hogy Indonézia 1985-ben 600.000. ha-on termelt pálmaolajat, majd 2007 elejére már 6 millió ha-on (és a számítások szerint 2010-re már 10 millió ha-on fog), akkor láthatjuk, hogy hihetetlen mennyiségű pénzről van szó. Indonézia esetében az ország GNP-jének körülbelül 7%-ról! Viszonyításként gondoljunk csak bele, hogy ez Magyarországhoz arányosítva úgy 1400 milliárd forintot jelentene.

A gumiültetvényeknek és a fakitermelésnek tökéletes alternatívát jelentett a pálma, így a kis, szétaprózott és szegény közösségekben megjelenő pálmaolaj termelő társaságok hamar lelkes pártfogókra leltek, hiszen a lakosok, a közösségük tulajdonában lévő 2-3 ha-os területeket egyből művelés alá vonták. Ekkor természetesen még senki sem sejtette, hogy a kezdeti 7 év, míg termőre nem fordul a föld, igencsak drága befektetés egy ilyen közösségnek. Ugyanis a falvak 3-6000 dolláros hiteleket vettek fel az anyavállalatoktól, hogy az ültetést, növényvédelmet és gondozást fedezni tudják, majd ezt törleszteni kellett a 7 év után, ami vagy hosszú távú szegénységet biztosított a lakosoknak -de kétségtelenül egy szerény megélhetést is!-, vagy újabb területek művelés alá vonását. És mindez például egy olyan országban játszódott le, mint Indonézia, ahol a 246 milliós lakosságból 80 millió ember él napi 1 dollárnál kevesebből.
Ez a folyamat olyan állapotot eredményezett, hogy a lakosok a társaságok függőivé váltak, hiszen pénzre szükségük van, hogy olyan élelmet tudjanak megvásárolni, amit már a földjeiken nem tudnak megtermelni.
Persze, nem mindenki örült a pálmaolajnak. Azok a törzsek, akik ősközösségi szinten és „elmaradottan” éltek, a természettel szerves harmóniában -mint az egykor félelmetes fejvadász törzs, a dajákok is-, a kezdetektől fogva ellenezték a munkálatokat. Számukra még az is gondot okoz, hogy elfogadják a tényt, hogy közösségeik nő tagjai és gyermekeik a földeken dolgoznak.

És egy kis adat napjainkból -hogy érezzük a dolog valódi aktualitását-, 2009 február 13-án jelentette be az indonéz mezőgazdasági miniszter, hogy 2009-ben 19,5 millió tonna nyers pálmaolajat kívánnak előállítani (ehhez 3,9 millió ha terület kell, mely már termő).


Az erdők lényege, a fa
Eleinte a fejlett gazdasággal rendelkező országok vásárolták fel a kitermelt fákat, főleg alapanyagnak. Készült belőlük kerti bútortól kezdve papírpulpig, papírpépig minden. A fakitermelés a ’80-as ’90-es években a világon legjelentősebb mennyiségét produkálta. Míg az Amazonas vidékén hektáronként 23 köbméter fát termeltek ki, addig Borneón 60-240 köbmétert. Ezen 10 év alatt több fát vágtak ki itt, mint Latin Amerikában és Afrikában együttvéve.
Egy bizonyos MacKinnon 1997-es felmérésében publikálta a megdöbbentő adatokat. Eredetileg Borneón 6.688.200. ha páraerdő, azaz kerangas volt, ami napjaink világbanki jelentése szerint 2010-re teljesen ki fog pusztulni, át fog alakulni.
És sajnos hasonló a helyzet a többi biotópnál is. A dipterocarp erdők esetében Kalimantan tartományban az ilyen típusú erdők 68%-a, míg Borneó maláj területén 56%-a lett eddig kitermelve, átalakítva a pálmaolaj ültetvényeknek. A fakitermelés áttételes hatásaként Dr. Curran kimutatta, hogy míg 1991-ben 14,6 tonna, addig 1998-ban már csak 1,36 tonna mag, gyümölcs és élelem termett négyzetkilométerenként ezekben az erdőkben. De nem független az ember sem a természettől. Műholdképeken ugyanis megdöbbentő hasonlóságot kezd mutatni a sziget Haiti űrből fotózott képeihez. Ott is hasonló folyamat játszódott le, bár annyi különbséggel, hogy ott főleg tüzelőnek és alapanyagnak vágták ki erdeiket, olyannyira, hogy ma már alig maradt bármi, ami a természetes vegetációra emlékeztetne.
Számokban kifejezve 1985-ben a sziget (Borneó szigete) 73,7%-át alkotta erdő, 2000-re már csak 57,6%-át, 2005-re 50,4%-át, és a kalkulációk szerint 2010-re már csak 44,4% és 2020-ra 32,6%-nyi erdő marad.

További problémákat okoz, hogy a hatalmas pálmaolaj ültetvények rengeteg vizet igényelnek, melyet csővezetékekkel és önöző rendszerekkel biztosítanak. Ám a víz forrása legtöbbször olyan vízkészletekből származik, melyek az erdőkben kulcsfontosságúak, például a tőzegmocsarakból, így kiszárítva vad, még művelés alá nem vont területeket.


A tűz fogságában
1997-1998 a tűz éve volt Borneón. Közel egy egész éven át lángolt valahol a sziget, és szinte semmit sem lehetett tenni ellene. A száraz, el Nino hatás következtében annyira kiszáradtak a tőzegmocsarak, hogy pillanatok alatt lángba borultak. Eredetileg ezekben az erdőkben nem lehetne erdőtűz, hiszen a mocsaras és állandóan nedves körülmények nem tennék lehetővé a tűz táplálását, ám az öntözőrendszerek vízlecsapoló hatása, a globális klímaváltozás, de legfőképpen az állandó gyújtogatás, amit a farmerek alkalmaznak, hogy megtisztítsák a földeket a pálmaültetvények telepítéséhez, olyan elegyet alkottak, ami 1997-ben robbant.
Megállíthatatlanul elszabadult a tűz, mivel előfordult, hogy csak a mélyebb rétegekben izzott, méterekkel a föld alatt, így hónapokig láthatatlanul pusztultak a tőzeglápok. A WWF később bizonyította műholdfelvételekkel, hogy a nagy 1997-es tüzeket a pálmaolaj földek előkészítése okozta. Ez a folyamat pedig oda vezetett, hogy a hatalmas széntartalékok felszabadultak és a légkörbe jutottak. És itt kell megjegyezni, hogy Indonézia a világon a harmadik legtöbb szén-dioxidot kibocsájtó ország, holott gazdasága a 22. legnagyobb, és energiafogyasztása, hulladéktermelése és összes fogyasztása is csak az ötödét adja a kibocsájtott mennyiségnek. Számokban kifejtve ez azt jelenti, hogy Indonézia 2 milliárd tonna szén-dioxidot bocsájt a légkörbe, melyből a gazdaság és a lakosság összesen „csak” 451 millió tonnát ad ki. A többi mind az erdők és tőzeglápok felgyújtásából adódik. A számla persze itt még nem a végösszeget mutatta. A nagy tűzvész ugyanis 9,7 millió ha-on pusztított a természetben, erdőkben, lápokban, összesen 9 milliárd dollár kárt okozott, és 0,81-2,57 millió tonna szenet pumpált a légkörbe. És csoda, ha nincs hol szaladgálnia a jegesmedvéknek…


Kiútkeresés a végtelen gödörből
A védettség és értékmegőrzés jegyében már több akció és intézkedés ment végbe eddig. Az ezredfordulón persze elindult egyfajta erdőtelepítési mozgalom, szádék, de ezek -a számokat látva- inkább csekély gesztusoknak tűnnek, ugyanis a vizsgált periódus alatt 4-szer több fát vágtak ki, mint ültettek. Papíron Kalimantan 9%-a, Sarawak 8%-a és Sabah 14% a WWF által is jegyzett és védett terület. Ugyanakkor a kalimantani védett erdők 82%-a áll még mindig… Még inkább elszomorítóak olyan esetek, mint a Kutai Nemzeti Parké vagy a Gunung Palung Nemzeti Parké. Előbbi, mely 1936-ban alapult, és eredetileg 306.000. ha-os terület tartozott hozzá, ám a folyamatos favágási koncessziók és olajpálma terjeszkedések 198.629. ha-osra redukálták a területét. Ezt követően a ’80-as ’90-es évek illegális erdőirtásai és fakitermelések tovább tizedelték az erdőt, majd a ’97-es ’98-as tűzvész 92%-át porig égette. A Gunung Palung területének 70%-át vágták ki és tisztították meg 1998 és 2002 között, így mára már csak összesen 9%-án található erdő.
Ha egy mondatban szeretném leírni a helyzetet, akkor az egyik WWF jelentésben olvasott, és roppant ironikus és kemény mondatot idézném ide. A jelenlegi erdők arányát így írja le: „the actual size and state of Indonesia’s remaining forests are difficult to establish from official statics”, azaz, a megmaradt indonéz erdők tényleges méretét és állapotát nehezen lehet meghatározni a hivatalos [kormány] statisztikák alapján. Mindezt egy olyan közegben, ahol szinte teljes mértékben állami tulajdonban vannak az erdők.

A teljes képhez természetesen hozzátartozik az is, hogy egyre több program, kutatás és ráhatás történik az erdők védelme érdekében. Szinte minden jelentés és javaslat azzal kezdődik, hogy legalább a védett területeket védettnek kellene kezelni, valamint a védett övezetek köré jelentősebb buffer zónákat kellene kijelölni. És megoldani a szegénység helyzetét. Ez a legösszetettebb probléma, mely szinte minden hasonló gócnál előkerül. A jobb életkörülmények között élő milliók és fejlett országok ujjal mutogatnak, hogy nem szabad irtani a környezetet (más kérdés, hogy ők maguk a leginkább környezetrombolóbb piacot alkotják), és számon kérik a szegényeken megélhetési módjukat. Bár vitathatatlan, ha az oktatást és az egészségügyet fejleszteni tudná Indonézia és Malajzia (inkább csak Indonézia), akkor alapjaiban változhatna meg a helyzet. A hatékonyabb és ökologikusabb mezőgazdasági módszerek, az alacsonyabb eü kiadások, a nagyobb terméshozamot produkáló mezőgazdaság vagy szervezettebb és hosszútávon fenntartható erdőgazdálkodás mind a potenciális megoldásokat alkotná.


Felhasznált források:
www.wwf.org
www.mongabay.com
www.orangutanfoundation.wildlifedirect.org
www.sciencemag.org
www.wired.com
www.studentsoftheworld.info